10 young adult boeken die je gelezen moet hebben in 2022

Elk jaar komen er honderden young adult boeken op de markt. Natuurlijk heeft niemand de tijd om ald ie honderden young adult boeken ook daadwerkelijk te lezen. Gelukkig zijn er handige lijstjes, die je vertellen welke 10 boeken je zeker niet mag missen. Wat betreft 2022 mogen deze drie young adult boeken niet ontbreken op die lijst!

#1 Ik ken jouw geheim – Daphne Benedis Grab

Als Owen, Gemma, Ally en Todd een dreigend berichtje krijgen – in de trant van “Ik ken jouw geheim. DOe wat ik zeg, anders vertel ik het aan iedereen.” – schikken ze zich in de eerste plaats naar de afperser en doen ze wat die vraagt. Maar als de opdrachten heftiger worden, bundelen ze hun krachten. Zal het ze lukken de afperser te stoppen en hun geheimen verborgen te houden?

Een sterk boek van Daphne Benedis-Grab over groepsdruk, sociale media en de bijkomende onzekerheden.

Bekijk het boek

Ik ken jouw geheim - Daphne Benedis-Grab

#2 Semper Sol – Marloes Morshuis

In Semper Sol lopen we tegen het probleem aan dat de aarde te vol is. Om te voorkomen dat er oorlog komt, heeft de Wereldraad een quotum bepaald: een maximum aantal inwoners per land. De rest moet weg.

De Euro-Unie heeft in slinkers een manier gevonden om zonder bloedvergieten dat quotum te halen. Mensen in slinkstand mogen zo weinig dat ze voor de helft meetellen. Het leven voor hen is zwaar, maar de enige manier om het quotum te behalen.

Spannend boek, onderdeel van een serie van Marloes Morshuis.

Bekijk het boek

#3 Geen weg terug – Elvin Post

Wat zou je doen met tachtigduizend euro? Vier vriendinnen vinden na een schoolfeest een tas met tachtigduizend euro. Naast de tas liggen twee lichamen. Hoewel Anna twijfelt, doet Fleur dat niet. En dus nemen ze het geld mee, met alle gevolgen van dien.

Spannende young adult thriller van niemand minder dan Elvin Post, thrillerauteur en bekend van boeken als Dame Blanche en Arizona Blues.

Bekijk het boek

Geen-weg-terug-Elvin-Post

#4 De Test – Joelle Charbonneau

Cia Vale is blij als ze hoort dat ze mee mag doen aan De Test. Dit evenement is alleen bedoeld voor de beste studenten uit de kolonieën van het Verenigd Gemenebest. Zij die slagen voor De Test worden klaargestoomd tot de toekomstige leiders van hun land.

Cia vertrekt naar de hoofdstad, want daar zal De Test plaatsvinden. Echter breekt er al snel een pittige strijd los onder de deelnemers.

Eén voor één verdwijnen de tegenstanders van het toneel, levend en dood…

Bekijk het boek

#5 Hallo, met Sam – Dustin Thao

Dit verhaal zal je kippenvel bezorgen. Julie heeft haar toekomst helemaal voor zich: samenwonen met Sam in de grote stad en een gelukkig leven leiden. Maar dan overlijdt Sam. Julies toekomst valt in duigen en ze is kapot van verdriet.

Om haar verdriet te verwerken, wil ze de voicemail van Sam in spreken. Maar als ze zijn telefoon belt, neemt hij ineens zelf op.

Bekijk het boek

Hallo, met Sam - Dustin Thao

#6 Verraderlijk patroon – Marlen Visser

Een boek van deze tijd. Krantenberichten en nieuwsitems over het gebruik van lachgas onder jongeren hebben lange tijd de boventoon gevoerd. Marlen Visser komt met een boek over dat thema.

Luca is 18 en werkt in het casino. Daar wordt ze al snel opgenomen in een groep van bevriende collega’s, met wie ze na het werk regelmatig afspreekt. Er wordt ook lachgas gebruikt en na een korte aarzeling doet Luca mee. Maar na een ruzie thuis wordt het gebruik alleen maar erger. Tot het vreselijk uit de hand loopt.

Bekijk het boek

#7 Dochter van de onderwereld – Theo-Henk Streng

Nikki Verdonk is 15 en haar vader is berucht. Hij is een grote drugscrimineel in Rotterdam en het lukt justitie maar niet om hem te veroordelen. Dan vindt er een aanslag op zijn leven plaats. Na de moord op haar vader beseft Nikki dat ook zij en haar moeder hun leven niet meer zeker zijn. De onderwereld jaagt op de erfenis van haar vader. Zal het Nikki lukken te overleven? En waar kun je heen… als dochter van de onderwereld?

Eén van de meest spannende young adult boeken die in 2022 verschenen is, met de nodige plotwendingen.

Bekijk het boek

Dochter van de onderwereld - Theo-Henk Streng

#8 Verdacht – Carry Slee

Tess en Victor zijn superverliefd op elkaar. Samen met Rachel en Brahim vormen ze een hecht vriendenclubje. Ze krijgen een opdracht van scholen en moeten een filmpje maken. Maar dan filmen ze per toeval een overval op een juwelier.

De daders slaan op de vlucht en iedereen praat erover. Tess doet echter een belangrijke ontdekking en brengt haar video naar de politie. Die beslissing zet haar leven op zijn kop.

Bekijk het boek

#9 Wie is Adam Westerman? – Henk Hardeman

Adam Westerman wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft alleen geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Zijn vriend Harm helpt hem in zijn zoektocht naar antwoorden, terwijl zijn zus vooral in raadselen spreekt.

Een spannende young adult thriller die je nog flink aan het denken zet.

Bekijk het boek

Wie-is-Adam-Westerman-Henk-Hardeman

#10 De verloren erfgenaam – Jennifer Lynn Barnes

Deel 2 in de serie over Avery, die vanuit het niets een erfenis van miljarden krijgt. Het enige dat ze hoeft te doen is in Hawthorn House komen wonen. Een deel van de raadsaels is in deel 1 ‘De Erfenis’ al opgelost, maar er blijft genoeg stof over voor een tweede spannend verhaal. Zal het Avery lukken meer antwoorden te vinden en te overleven in Hawthorn House?

Een leuk young adult boek. Voor je aan deel 2 begint is het aan te raden deel 1 te lezen.

Bekijk het boek